Jz web - Развлекательный портал Скачать софт



Пішла з життя останній ветеран битви за Соколове

Пішла з життя останній ветеран битви за Соколове


Ярміла Халбрштатова, останній ветеран бою за Соколове, остання пам'ять про бойовий маршрут від Бузулука до Праги, пішла з життя 2 грудня о 12-й ранку. Починаючи з сьогоднішнього дня, ми можемо дізнатися про Соколове лише з книг».
Так написав на своєму фейсбуці керівник ГО «Соколово» Мартін Жоур.
Ярміла Халбрштатова, уроджена Капланова, народилася в 1924 році в Усті-над-Лабемом, в Східній Богемії — в селі з сильною німецькою меншиною, тому закінчила німецьку школу. У тридцятих батьків направили на роботу в Радянський Союз, а Ярмілу виховала бабуся.

У дванадцять років поїхала до батьків — до міста Шахти, що біля Ростова-на-Дону. І після початку німецько-радянської війни у червні 1941 року, як громадянка ворожої держави, була затримана та розміщена в таборі для інтернованих .

«Ми сиділи у підвалі серед людей, які вбивали, які крали. Це було жахливо. А мені було сімнадцять», — згадувала жінка.

Чехословацька іноземна громадянка могла вступити тільки до чехословацької іноземної армії на основі амністії Сталіна. Це сталося в червні 1942 року, незабаром вона виїхала на передову. Їй було 18 років.

«У день битви в Соколовому я перебувала в місцевій школі, де знаходився перев’язочний пункт. Потім почалася атака. Поранених було багато, ми перев'язували поранених біля церковної стіни. Танки продовжували йти, працювали вогнемети. Я бачила, як у хлопчика загорілася спина, звісно, він згорів повністю. Ми не боялися, нам просто довелося перев’язувати поранених», — ділилася спогадами Ярміла.

Вона брала участь в інших бойових діях в якості радиста, до цього пройшовши курси зв'язкових. В іншій воєнній операції — під Києвом у листопаді 1943 року — вона виявила хоробрість у складі 2-ї батареї 1-ї артилерійської дивізії. У представленні на нагороду медаллю йдеться: «Під час артпідготовки до ворожого укріплення, коли телефонні лінії були перервані, вона постійна забезпечувало зв'язок між штабом та батареями».

У складі артилерії вона брала участь в інших боях, включаючи битву при Дукельському перевалі восени 1944 року.

Полковник Ярміла Халбрштатова-Капланова нагороджена Чехословацьким бойовим хрестом 1939 року та медаллю «За відвагу».

Після 1945 року вона закінчила курси армійської авіації — одна з чотирьох жінок Чехословацької армії.

Померла 2 грудня 2020 року в Центральному військовому госпіталі від ускладнень Covid-19.
08 декабря 2020
Архіви
Червень 2024 (25)
Травень 2024 (29)
Квітень 2024 (44)
Березень 2024 (26)
Лютий 2024 (17)
Січень 2024 (17)
Реклама
reklama